Legyen felkészült, adataink védelme egyre fontosabbá válik.

RFID Az érintésmenetes csalás

A koronavírus okozta helyzet számos változást hoz az életünkbe. Ennek kapcsán hozta a magyar kormány azt a döntést, hogy 2020. április 15-étől 5000 Ft-ról 15 000 forintra emeli a pay passos fizetések értékhatárát.

Az érintésmentes fizetés bár kényelmet és a vírus terjedésével szemben nagyobb biztonságot jelent a számunkra, mégis érdemes egy pillanatra megállni és végiggondolni, hogy adataink megfelelően védettek-e. Hiszen az összeg akkor is emelkedik, ha egy csalás áldozatává válunk.

De mi is a veszélye az érintésmentes fizetésnek? Hogyan válhat valaki célponttá?

A technológia fejlődésével az adatvédelem egyre fontosabbá válik. Tudjuk, hogy fontos, hogy ne osszuk meg jelszavainkat, és óvatosan kezeljük a fiókadatainkat, de tudta, hogy érzékeny adatait megszerezhetik az Ön ismerete nélkül, közvetlenül a zsebéből? Szerencsére van egy úgynevezett RFID védelem, amelyet hivatalosan RFID-blokkoló eszköznek neveznek.

Mi az RFID?

Először is beszélnünk kell a technológiáról, ami beágyazódott mindennapi használati tárgyainkba, a bankkártyáinkba, hitelkártyáinkba, útleveleinkbe és személyazonosító okmányainkba.

A fenyegetések jobb megértése érdekében meg kell értenünk a technológiát. Az RFID pénztárcák szükségessége az RFID technológia bevezetéséből fakad. Az RFID a rádiófrekvenciás azonosítást jelenti . Az RFID elektromágneses teret használ a rendszerrel integrált objektumok azonosítására és nyomon követésére digitális információkat tartalmazó címkék segítségével. Ez alapvetően egy fejlődést jelent a hagyományos vonalkódokhoz képest, ami az az üzletekben vagy raktárkezelő létesítményekben található. Ez a fejlett technológia nemcsak az alapvető termékinformációkat tartalmazza, hanem az érzékeny adatokhoz és a távoli követéshez való hozzáférést is.

Maga az RFID nem az ellenség. Eredetileg a második világháború alatt hozták létre , hogy azonosítsák a brit repülőgépeket, amikor egy misszió után visszatértek a bázisba. Manapság ez a technológia hatékonyságnövelő szerepet játszik számos iparágban, például a kiskereskedelemben, a szállításban, a szállításban, a banki szolgáltatásokban és egyebekben. Ezek a chipek megkönnyítik az üzletek raktárainak és a termékek nyomon követését, ami megnöveli az online rendelési és teljesítési folyamat sebességét. A fokozott biztonság érdekében sok vállalat RFID-t is használ a munkavállalók tartózkodási helyének nyomon követésére a munkanapon.

Ez a technológia megkönnyíti a személyes életünket is! Az RFID chipek felgyorsítják az útlevél ellenőrzésének menetét utazáskor, automatikusan fizetnek az útdíjakat, és lehetővé teszik az érintés nélküli fizetést hitelkártyákkal. Sajnos a bűnözők kreatívak és megtalálták az innovatív digitális fejlődés előnyeinek kihasználási lehetőségeit.

Bővebben ide kattintva olvashat az RFID-ről

Az érintésmentes csalás

Az érintésmentes csalás két módon történhet meg.

Az egyik módja, hogy a csaló ellopja kártyánkat, és kisebb vásárlásokra használja a boltokban.

A második esetben a tolvaj egy “leolvasókészüléket” használ, melynek segítségével hozzáfér a felhasználó bankkártyaadataihoz, vagy személyazonosító adataihoz. Gondoljunk csak bele, ahogy a fizetéskor érintés nélkül le tudja olvasni a szerkezet az adatainkat, ugyanezzel a módszerrel a tolvajok is szkennelhetik és ellophatják annak érdekében, hogy később saját hasznukra fordítsák.

RFID védelem az érintésmentes csalás

Mit tehet saját maga védelme érdekében?

Az alábbiakban adunk 4 tippet, hogy megvédje magát az érintésmentes csalásoktól:

1) Ellenőrizze rendszeresen bankszámlakivonatát – ha a hónap végén rászán 5-10 percet, hogy átnézze, nemcsak az érintésmentes csalást tudja kiszűrni, de a kártyás visszaélésekkel szemben is védelmet biztosít saját magának.

2) Gondolja végig, hol tartja a pénztárcáját – azok az emberek, akik az elülső zsebeikben, vagy táskájukat maguk elé húzva tartják pénztárcájukat, benne az RFID adatokat tartalmazó kártyákkal, sokkal nagyobb biztonságban vannak, hiszen így nehezebb észrevétlenül leszkennelni adataikat.

3) Vásároljon RFID védelemmel ellátott kártyatartót. – A fémrétegekkel ellátott kártyatartók blokkolják a jeleket a kártyája és a leolvasókészülék között. Bizonyosodjon meg róla, hogy az Ön által választott kártyatartó rendelkezik az SGS TÜV igazolásával.

4) Figyeljen beléptetőkártyájára is – Egyre több irodában, gyárban használnak beléptetőkártyát a dolgozók számára az épületbe történő bejutáshoz, vagy az azon belül történő közlekedés során. Bizonyosodjon meg róla, hogy a kártyán tárolt adatai biztonságban vannak, és tartsa őket RFID védelmet biztosító kártyatokban.

RFID Az érintésmenetes csalás

Legyen felkészült minden fizetési csalással szemben

A csalásnak manapság annyi különböző módja van, hogy az ember néha zavarba jön, mit is tegyen a biztonsága érdekében, de ha követi fenti tanácsainkat akkor már sokat tett annak érdekében, hogy adatait biztonságban tudja.